• Stelvio

  Cima Coppi, Stilfserjoch

Stelvio

De Passo dello Stelvio is een bergpas in het noorden van Italië. De Stelvio is met zijn 2758 meter de hoogste pas in Italië en één van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen.

De Stelvio pas is een verbindingsweg tussen de dorpen Bormio (westkant) en Prato Allo Stelvio (oostkant). De Stelvio is berucht om zijn vele haarspeldbochten (tornanti). Van Bormio tot de top liggen er 40 haarspeldbochten op je te wachten, van Prato naar de top 48.

De Stelvio werd in 1953 voor het eerst meegenomen in de Giro d’Italia. Sindsdien werd de berg 10 keer opgenomen in de Ronde, waarvan 5 keer de finish op de top was.

 • Afstand

  21.5 km

 • Hoogte

  2758 m

 • Hoogtemeters

  1533 hm

 • Gemiddeld stijgingspercentage

  7,1 %

 • Maximale stijging

  14%

Klim vanaf de zuidkant | Bormio – Passo dello Stelvio

Vanuit Bormio werk je over 21,5 kilometer 40 tornanti af, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. Het venijn zit in de lengte en de staart van de klim met een stijgingspercentage van boven de 10% in de laatste 2 kilometer. Hoewel de klim aan de andere kant vanuit Prato door velen als de ‘echte’  kant wordt gezien, is de beklimming vanuit Bormio wat ons betreft net zo mooi, vergelijkbaar in zwaarte en minstens zo heroisch!

Start van de klim in Bormio

Je verlaat Bormio in noordelijke richting over de SS38 na het passeren van de eerste tornanti (40 & 39). Het aftellen is begonnen. De eerste 3 kilometer zijn nog eenvoudig met een gemiddeld stijgingspercentage rond de 6%. Haarspeldbochten 38 en 37 volgen snel.

KM 3-10 | 8%
Bormio t/m de galleria

De 3 kilometer die volgen worden zwaarder. Je rijdt nu over een lang stuk rechte weg langs de bergwand de kloof in waar de hoogtemeter schommelt tussen de 8-9%. De klim is hier steil, maar vrij gelijkmatig. Fijn om een ritme te vinden en wanneer je de haarspeldbochten ruim neemt, heb je kleine momenten van herstel. Je eerste herstelmogelijkheid is op 6 kilometer bij haarspelbocht 36.

Tornanti 35, 34 en 33 volgen redelijk snel achter elkaar, waarna je de eerste tunnel (galleria) doorfietst: de Piatta Martina. Aan deze zijde van de Stelvio fiets je vervolgens door een aantal tunnels, dus zorg voor je eigen veiligheid dat je verlichting op je fiets hebt. Na 8 kilometer klimmen volgt een groep van 4 haarspeldbochten (32 t/m 29) en fiets je door de tunnels Diroccamento, Rastello, III Galeria, IV Galleria en V Galleria. Bij 1 van de tunnels is vanwege de smalle weg een stoplicht geplaatst en kan het zijn dat je even moet wachten.

In en tussen de tunnels gaat de spanning iets van de benen en vlakt de weg af naar 6%. Na de laatste tunnel wordt je getrakteerd op het steilste stuk van de Stelvio klim…

Route van de Stelvio

De route van Bormio tot de top van de Stelvio.

Hoogteprofiel van de Stelvio

Hoogteprofiel Stelvio met stijgingspercentages.

hoogteprofiel Stelvio

KM 10-14 | 8-10%
14 % en 14 haarspeldbochten

Na de tunnels volgt het steilste stuk van de Stelvio waar je hangend over je stuur 14% op het asfalt ziet staan. Wat volgt zijn 14 opeenvolgende haarspeldbochten (Tornanti 28 t/m 15) waarmee je na 4 fietskilometers hemelsbreed 1 kilometer  aflegt. Gemiddeld schommelt je hoogtemeter hier tussen de 8 en 10 procent

Fausto Coppi – Il Campionissimo

Fausto Coppi, Il Campionissimo, Kampioen der Kampioenen is met o.a. 5 x de Giro d’Italia en 2x de Tour de France de grootste renner die Italia gekend heeft. Daarnaast wordt Fausto Coppi door zijn manier van trainen, voorbereiden en wielrennen gezien als de grondlegger van het moderne wielrennen. Zijn vroege dood en mysterieuze relatie met de Dame Bianca maken de legende compleet.

Boeken over Coppi

Er zijn meerdere boeken over het leven en carriere van Fausto Coppi aan te raden, waaronder: 

KM 14-18 | 3-7%
Door de bergweide

Na de 14 opeenvolgende haarspeldbochten moet je nog 7 kilometer naar de top. De nu volgende 4 kilometer zijn – zeker vergeleken met het voorgaande stuk – beduidend minder stijl. Je fiets nu door een kaal berglandschap met aan weerszijden bergtoppen met eeuwige sneeuw. Langzaam draai je naar het oosten en in de verte komt de top van de pas in zicht. Aan het eind van dit stuk – waar je hebt kunnen herstellen en / of versnellen – wachten haarspeldbochten 14, 13 en 12 op je.

KM 18-21,5 | 10%
Krakende laatste kilometers

In haarspeldbocht nummer 12 kun je linksaf slaan richting Zwitserland over de Umrailpass. Aan je rechterhand kun je de top van de Stelviopas zien liggen op 3 kilometer afstand. Met name de laatste 2 kilometer zijn grillig en stijl met een gemiddeld stijgingspercentage boven de 10%, maar met het einde in zicht kom je hier op karakter – edoch krakend – zeker boven. In het voorjaar is de kans groot dat je hier door twee muren van sneeuw fietst. Op de top vind je een bank, hotels, een aantal souvenirwinkels en restaurant & barretjes.

Goed om te weten

Een aantal dingen zijn goed om te weten wanneer je de Stelvio op wil fietsen.

Het weer op de Stelvio

Voordat je de Stelvio op fietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij officia de tourismo in Bormio of de plaatselijke bevolking. Het weer op de Stelvio kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Op de top van de Stelvio kan het tot 20 graden kouder zijn dan in het dal; hou hier rekening mee in je kledingkeuze.

Klimtijd voor de Stelvio

In het stervelingenpeloton ben je een knappe klimmer als je binnen de 2 uur boven weet te komen. Gewoon goed getraind moet binnen 2,5 uur te doen zijn.

Note voor Strava gebruikers:
Wanneer je actief Strava gebruikt, hou er dan rekening mee dat je GPS signaal rond de tunnels verstoord kan raken, waardoor je niet wordt toegevoegd aan het bestaande Stelvio segment.

Mooie routes & beklimmingen in de omgeving

Nu je er toch bent: het is mooi fietsen rondom Bormio! Bekende andere klims zijn de Mortirolo en de Gavia. Wil je de benen losfietsen voor je de Stelvio op moet, is de klim naar Bormio2000 of de klim naar Lago di Cancano een goede opwarmer. Loop even langs de Officia de Turismo in het centrum van Bormio, waar ze verschillende mooie fietsroutes en andere beklimmingen aanraden.