• Mont Ventoux

    Kale Berg, Hel van het Zuiden, Geant de Provence

Mont Ventoux

De Mont Ventoux is misschien wel de meest legendarische berg om met de fiets te beklimmen. In ieder geval de meest beschreven berg. De top van de Mont Ventoux ligt op 1909 meter hoogte.  Op de top van de berg bevindt zich een weerstation met een grote zendmast.

De Mont Ventoux is bekend doordat de beklimming herhaaldelijk is opgenomen in de Tour de France, vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’. Onlosmakelijk met de berg verbonden is de wielrenner Tommy Simpson, die op 13 juli 1967 tijdens de beklimming overleed.

  • Afstand

    21.5 km

  • Hoogte

    1909 m

  • Hoogtemeters

    1610 hm

  • Gemiddeld stijgingspercentage

    7,5 %

Klim vanaf de zuidkant | Bedoin – Mont Ventoux

De Mont Ventoux is vanaf drie verschillende kanten te beklimmen met de fiets: vanaf Bedoin, Malaucène en Sault. De ‘echte’ kant – en volgens de meesten ook de zwaarste kant – is de zuidkant vanaf Bedoin naar de top. Vanaf de fontein in Bedoin leg je een afstand af van 21,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%  naar de top van de Ventoux op 1909 meter.

Start van de klim in Bedoin

In Bedoin bij de fontein staat het bord van de Ventoux met de hoogtemeters en de afstand. Dit is tevens het startpunt. Vanaf hier vertrek je in oostelijke richting en volg je de D974 naar de top van de Ventoux. Onderweg vind je met regelmaat de bekende Franse wit-gele routepaaltjes met daarop het stijgingspercentage en de afstand tot de top.

KM 1-6 | 4%
Bedoin tot Saint-Esteve

De eerste 6 kilometer verlopen geleidelijk met stijgingspercentages rond de 4%. Eenmaal Bedoin uit fiets je door weilanden en bij goed weer zie je aan je linker hand het weerstation op de top van de Ventoux al liggen. Voor je aankomt bij Saint-Esteve, passeer je de dorpjes Les Pousse-Chien, Sainte-Colombe en Les Bruns.

  • Bedoin uit

Route

De route van Bedoin tot de top.

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel met stijgingspercentages.

KM 6-15 | 9-10%
Het bos, de hel.

Eenmaal in Saint-Esteve neem je een haarspeldbocht naar links en fiets je het bos in. Je krijgt hier direct 10% voor de kiezen en de klim is nu ‘voor het echie’ begonnen. De volgende 8 kilometer zijn een aaneenschakeling van lange rechte stukken en flauwe bochten met een stijgingspercentage tussen de 9% en 10%. Dus neem de  twee haarspeldbochten die je in het bos tegen komt bij KM 10 & KM 14 zoveel mogelijk buitenom, want dit zijn de enige ‘relax’ momenten dat je geen 9% hoeft weg te trappen.

Warm, windstil, vliegen om je heen, te hard van start gaan: als het op de top niet waait, dan is het bos het zwaarste gedeelte van de klim. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het bos een uitdaging. Met name de wanhoop of je ooit Chalet Reynardt nog gaat tegenkomen: door de lange rechte stukken met flauwe bochten is het lastig orienteren en lijkt er soms geen einde aan te komen.

KM 15
Chalet Reynard

Na 9 kilometer ploeteren op 9% vlakt de weg af en kan de spanning dan eindelijk van de benen. Bij helder weer zie je door de struiken heen de weertoren op de top opdoemen en spreidt het karakteristieke kale maanlandschap zich voor je uit. Na 500 meter kom je op een grote parkeerplaats met aan het einde cafe-restaurant Le Chalet Reynard. Aan het einde van de parkeerplaats links beginnen de laatste 6 kilometer van de Ventoux.

KM 15 – 20 | 6-8%
Door het kale maanlandschap

Vanaf Reynard is het nog 6 kilometer fietsen naar de top van de Ventoux door het welbekende kale maanlandschap. De weg slingert over de flank van de Ventoux, waarbij je het weerstation bij elke bocht dichterbij ziet komen. Het stijgingspercentage van de komende 5 kilometer ligt tussen de 6% en de 8%. Een verademing vergeleken na de zware kilometers door het bos, maar het is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden hoe zwaar dit stuk is. Waait het hard en heb je wind tegen is dit stuk zwaarder dan het bos.

Tommy Simpson

monument tommy simpson

Tijdens de Tour de France etappe van 13 juli 1967 bezweek wielrenner Tommy Simpson 1,4 kilometer onder de top en overleed. Er gaan verschillende verhalen de rondte over zijn doodsoorzaak: een hartaanval, de fles alcohol die hij in Bedoin zou hebben gedronken, amfetamine, uitputting of een combinatie van deze factoren. Op de plek waar Simpson overleed is nu een monument aangelegd.

KM 20 – 21,5 | 11%
Laatste loodjes naar de top

Een bocht naar links en je krijgt 1 kilometer 11% voor de kiezen naar de top van de Mont Ventoux. De meters na de laatste bocht naar rechts langs het witte gebouw richting de eindstreep zijn nog steiler. Op de top vind je de finish lijn op het asfalt en natuurlijk het ‘Sommet Mont Ventoux’ bord voor de foto. Er bevinden zich hier een restaurant en een aantal souvenirwinkels.

Goed om te weten

Een aantal dingen zijn goed om te weten wanneer je de Ventoux op wil fietsen.

Het weer op de Ventoux

Voordat je de Mont Ventoux op fietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij l’office du tourisme, de fietsverhuur bij de fontein in Bedoin of de plaatselijke bevolking. Het weer op de Mont Ventoux kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Met name in de namiddag kunnen er door de warmte nog wel eens donkere luchten ontstaan. Op de top van de Mont Ventoux is het natuurlijk kouder, maar bij slecht weer kan het tot 20 graden kouder zijn dan in het dal, waar een warm zonnetje schijnt; hou hier rekening mee in je kledingkeuze. Mouwtjes en / of regenjasje zijn geen overbodige luxe.

Klimtijd | het kommetje van Laurens

Op 14 juli 2013 werd aan het einde van de Tour de France etappe de Mont Ventoux beklommen. Laurens ten Dam was sindsdien een tijdlang King Of the Mountain op Strava met een tijd van 58m26s… *We’re not worthy*

In het stervelingenpeloton ben je een knappe klimmer als je binnen de 1,5 uur boven weet te komen. Gewoon goed getraind moet binnen 2 uur te doen zijn.

Gorges de la Nesque

Mooi om tijdens een route door de omgeving mee te pakken zijn de Gorges de la Nesque, een kloof ten zuid-oosten van de Ventoux. Prachtig fietsen! En geen al te stijle percentages. De kloof loopt tussen de dorpjes Villes-sur-Azon en Monieux (D942) en is goed te combineren met de beklimming van de Ventoux vanuit Sault.

Andere mooie plekken om te fietsen in de buurt

Col de Mur – mooie kloof tussen Venasque en Gordes via de D4.

Noordkant van de Ventoux – dit is een meer bergachtig terrein dan ten zuiden van de Ventoux. Erg mooi! Als je fit bent & de tijd hebt kun je een ronde van +/- 100km om de Ventoux heen maken via Bedoin – Sault (via Gorges de la Nesque) – Montbrun-les-Bains (leuk dorp!) – Malaucene – Bedoin.

  • Gorges de la Nesque

Andere Tijden Sport | De Magie van de Ventoux

In 2009 stond tijdens Andere Tijden Sport de Mont Ventoux centraal. Mooie documentaire  over het overlijden van Simpson, de inzinking van Eddy Merckx en Armstrong die de overwinning in 2000 aan Pantani geeft.

Boeken over de Ventoux

De Ventoux is een bron voor inspirerende verhalen en vele boeken zijn er al geschreven met de Ventoux in de hoofdrol. Enkele aanraders:

  • In de Kale Berg vind je veel informatie over het beklimmen van de Ventoux: een must read!
  • In de man en zijn wielerverhalen vind je meerdere tot de verbeelding sprekende wielerverhalen, waaronder de beklimming van de Ventoux door Wilfried de Jong.