Boeken over Wielrennen
Mijn  leestips…

wielrenboeken tips

De lol van het wielrennen zit niet alleen in het daadwerkelijk wielrennen zelf, maar ook zeker in het oeverloos praten over wielrennen. Er is geen andere sport die zo doordrenkt is van heroïek, tragiek en mystiek als de wielersport. Genoeg voer voor verhalen. Wielerverhalen, veelal gevangen in boeken. De lijst met boeken over wielrennen is dan ook eindeloos… Waar te beginnen? Wat moet je zeker lezen?

Mijn favoriete wielerboeken

Onderstaand mijn leestips voor boeken over wielrennen: geen ranglijst, geen top 10 – te moeilijk om een rangorde aan te brengen – maar wel mijn persoonlijke favorieten:

Het Zweet der Goden | Benjo Maso

wielerboek Zweet der GodenAls je dan ergens wil beginnen, begin dan met deze. Alleen al de titel van dit wielerboek doet watertanden. In Het Zweet der Goden neemt auteur Benjo Maso je mee in de geschiedenis van het wielrennen en de bijbehorende wielerwereld; van het allereerste begin tot nu.

En echt alles komt aan bod: de eerste koersen die werden gereden, de machtsverhoudingen tussen sponsoren, organisatie en renners, de invloed en macht van media, het ontstaan van de Tour en de Giro, doping natuurlijk en mooie weetjes over het wielrennen die het goed doen wanneer je over wielrennen keuvelt (o.a. de vroeger veronderstelde werking van witte wijn en biefstuk :) ).

Het boek is uitgebracht in de jaren 90, dus het kan soms een uitdaging zijn om nog een exemplaar te bemachtigen.

Bestel Het Zweet der Goden op Bol.com

De Renner | Tim Krabbe

Wielerboek De Renner | Tim KrabbeTja, staat op alle lijstjes.

Eerlijk is eerlijk, lang heb ik er over gedaan om aan dit boek te beginnen:

‘Een wielerboek uit 1978. is dat nog wel leuk / interessant om te lezen?’  

Mijn korte antwoord: JA!

Prachtig boek over de koers.

Leest!

Bestel De Renner van Tim Krabbe op bol.com

De Wielermaffia | Tyler Hamilton

wielerboek De Wielermaffia Tyler HamiltonDe Wielermaffia van Tyler Hamilton geeft een compleet beeld van het hoe-en-waarom van dopinggebruik in het Armstrong-tijdperk.

Het boek laat de tragische lelijke zwarte kant van het wielrennen zien. Je leest dingen die je eigenlijk niet wil weten, maar na het lezen van het boek begrijp je de sport en bijbehorend dopinggebruik (helaas) wel beter.

Ik heb ‘m in één ruk uitgelezen.

Bestel De Wielermaffia van Tyler Hamilton op bol.com

Cols | Michael Blann

wielerboek cols michael blannHet wielerboek Cols van Michael Blann brengt alle (40!) mooie, grote, bekende beklimmingen in Europa in beeld.

Zoals eerder al beschreven staat het boek vol foto’s van de cols én herinneringen van bekende (oud) renners bij een een klim.

Het ideale boek om in de winter vanaf de bank de wielerdruist aan te wakkeren.

Bestel Cols van Michael Blann op bol.com