cropped-stevioheader2.jpg

 

De Passo dello Stelvio is een bergpas in het noorden van Italië.  De Stelvio is met zijn 2758 meter de hoogste pas in Italië en één van de zwaarste beklimmingen in het wielrennen.

De Stelvio pas is een verbindingsweg tussen de dorpen Bormio (westkant) en Prato Allo Stelvio (oostkant). De Stelvio is berucht om zijn vele haarspeldbochten (tornanti). Van Bormio tot de top liggen er 40 haarspeldbochten op je te wachten, van Prato naar de top 48.

De Stelvio werd in 1953 voor het eerst meegenomen in de Giro d’Italia. Sindsdien werd de berg 10 keer opgenomen in de Ronde, waarvan 5 keer de finish op de top was. De laatste keer dat er tijdens de Giro gefinisht werd op de Stelvio was in 2012 vanaf de Bormio zijde.

Stelvio | Cima Coppi

De hoogste berg in de Ronde van Italië wordt sinds de jaren 60 ‘Cima Coppi’ genoemd (vernoemd naar de legendarische wielrenner Fausto Coppi). Wanneer de Stelvio in de Giro d’Italia is opgenomen, is de pas door zijn hoogte automatisch de Cima Coppi.Stelvio | klim vanuit Bormio

Vanaf het stadje Bormio leg je 21,5 km af naar de top van de Stelvio pas. Het venijn zit in de lengte en de staart van de klim met een stijgingspercentage van boven de 10% in de laatste 2 kilometer.

Afstand: 21.5 km
Hoogte: 2758m
Hoogtemeters: 1533m
Gem. stijgingsperecentage: 7,1%

Il primo Tornante

Je verlaat Bormio in noordelijke richting over de SS38 na het passeren van de eerste tornanti (40 & 39). Het aftellen is begonnen. De eerste 3 kilometer zijn nog eenvoudig met een gemiddeld stijgingspercentage rond de 6%.

Haarspeldbochten 38 en 37 volgen snel. Vervolgens begin je aan een lang stuk rechte weg langs de bergwand met weinig herstelmogelijkheden tot aan tornanti 36. Wanneer je haarspeldbocht 36 infietst heb je 6 kilometer geklommen.

Tornanti 35, 34 en 33 volgen redelijk snel, waarna je de eerste tunnel doorfietst: de Piatta Martina. Aan deze zijde van de Stelvio fiets je door een aantal tunnels, dus zorg voor je eigen veiligheid dat je verlichting op je fiets hebt.

14 % en 14 haarspeldbochten

Na 8 kilometer klimmen volgt een groep van 4 haarspeldbochten (32 t/m 29) en fiets je vervolgens door de tunnels Diroccamento, Rastello, III Galeria, IV Galleria en V Galleria. Na de tunnels volgt een grillig stuk met een gedeelte van 14% stijgingspercentage en 14 opeenvolgende haarspeldbochten (Tornanti 28 t/m 15). Door de vele bochten leg je op een afstand van hemelsbreed 1 kilometer  toch 4 fietskilometers af.

Na dit grillige stuk moet je nog 7 kilometer naar de top. De nu volgende 4 kilometer zijn – zeker vergeleken met het voorgaande stuk – beduidend minder stijl. Je fiets nu door een kaal berglandschap met aan weerszijden bergtoppen met eeuwige sneeuw. Aan het eind van dit stuk war je hebt kunnen herstellen en / of versnellen wachten haarspeldbochten 14, 13 en 12 op je.

In haarspeldbocht nummer 12 kun je linksaf slaan richting Zwitserland over de Umrailpass. Aan je rechterhand kun je de top van de Stelviopas zien liggen op 3 kilometer afstand. Met name de laatste 2 kilometer zijn grillig en stijl met een gemiddeld stijgingspercentage boven de 10%. In het voorjaar is de kans groot dat je hier door twee muren van sneeuw fietst.

Op de top vind je een bank, hotels, een aantal souvenirwinkels en barretjes.Klimtijd Stelvio (Bormio zijde)

Welke tijd wil je gaan fietsen op de Passo dello Stelvio? Deze mensen gingen je voor! Let wel op dat hier professionele atleten tussen zitten. Je kunt op Strava je richttijd binnen je eigen leeftijdsklasse en gewichtsklasse opzoeken.

Het weer op de Stelvio

Voordat je de Stelvio opfietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij het ufficio del turismo of de plaatselijke bevolking. Het weer op de Stelvio kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Op de top van de Stelvio kan het tot 20 graden kouder zijn dan in het dal; hou hier rekening mee in je kledingkeuze.

Fietsweer
Stelvio

Meer fietsweer op de StelvioRouteoverzicht & hoogteprofiel | Bormio – Stelvio

De route van de klim begint in het centrum van Bormio en loopt over de La Strada Statale (SS) 38 naar de top.

Route Bormio – Stelvio

 Routekaart van de Stelvio met hoogteprofiel


Fiets route 809047 – powered by Bikemap