De Col de la Croix de Fer (bergpas van het ijzeren kruis) behoort tot één van de mooiste beklimmingen in de Alpen. De Col de la Croix de Fer (2067 meter) is een bergpas in de Franse Alpen tussen het dorp Allemont en het stadje La Chambre. 

De Croix de Fer ligt op 2,5 kilometer van de top van de Glandon. De Croix de la Fer is direct via twee kanten te beklimmen met de fiets, maar ook indirect via de noordkant van de Glandon (vanuit La Chambre). Wil je de Croix de Fer vanaf de westkant beklimmen, begin je in het dorpje Allemont. De klim aan de oostkant begint in het dorp Saint-Jean-de-Maurienne.

De Col de la Croix de Fer wordt regelmatig in de Tour de France opgenomen; de laatste keer was in 2012.


Col de la Croix de Fer beklimmen vanuit Allemont (westkant)

Vanuit Allemont (beginpunt Lac du Verney) klim je op de fiets ruim 27 kilometer lang naar de top van de Croix de Fer op 2067 meter. Een prachtige lange en geleidelijke klim met een paar steile stukken maar ook twee keer een korte afdaling. Sla op 2,5 kilometer onder de top van de Croix de Fer heel even linksaf en je kunt ook de Col du Glandon op je palmares zetten!

col de la croix de fer

la croix de fer op de col

Hoogte: 2067 meter
Afstand: 27,5 km
Gemiddeld stijgingspercentage: 4.7%
Hoogtemeters: 1292 meter

Croix de Fer beklimmen | Van start bij Lac du Verney

Het startpunt voor de klim van de Croix de Fer is in het dorpje Allemont, gelegen aan het Lac du Verney. Vanuit het dorp klim je eerst de stuwdam van het meer op ( Barrage du Verney). Vanaf hier blijf je de D526 volgen tot aan de top van de Croix de Fer. De weg loopt in het begin nog vals plat langs het meer. Na 3 kilometer laat je het meer achter je en begint het stijgingspercentage op te lopen naar 6%.

De eerste afdaling

Na 6 kilometer volgt een lang zwaar klimstuk van 3 kilometer met weinig herstelmogelijkheden en stijgingspercentages rond de 9 en 10%. Eenmaal bij het dorpje Le Rivier d’Allemont aangekomen vlakt de weg af. Wanneer je het dorpje uit fietst wacht er een afdaling van anderhalve kilometer!

Steile stukken naar het stuwmeer

Pak je moment, want na deze afdaling volgen 2 steile kilometers. Eerst een vies steil stuk van gemiddeld 11% stijgingspercentage. Na deze kilometer vlakt de weg iets af om vervolgens met 10% weer verder te gaan. De volgende 4 kilometers zijn grillig met steile stukken, maar ook een aantal haarspeldbochten.

Panorama uitzicht

Aangekomen bij het stuwmeer vlakt de klim af en volgen de mooiste kilometers langs het meer met een prachtig uitzicht. Aan het einde van het meer kun je de top van de Col de la Croix de Fer en van de Col du Glandon al zien liggen. Voor je begint aan de laatste 5 kilometer van de klim volgt eerst weer een afdaling.

col-de-la-croix-de-fer-fietsbeklimmingen.png

Croix de Fer of toch de Glandon?

De laatste kilometers klimmen zijn niet lastig met een stijgingspercentage rond de 6-7%. Op 2,5 kilometer van de top van de Col de la Croix de Fer kun je linksaf slaan en is het een kort stuk naar de top van de Col du Glandon (1924m). Op de top van de Col de la Croix de Fer staat natuurlijk het bekende ijzeren kruis en vind je een bar-restaurant.

LET OP: Pak je vanaf de Col du Glandon de afdaling richting La Chambre? Deze afdaling van de Glandon is berucht. Smalle wegen, scherpe bochten en slecht wegdek hebben gezorgd voor vele ongelukken in de eerste paar kilometer. Bij de cyclo sportive La Marmotte wordt de tijdmeting om die reden bijvoorbeeld ook stilgelegd. Rustig dalen dus ;)


Het weer op de Croix de Fer

Voordat je de Croix de Fer opfietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij l’office du tourisme of de plaatselijke bevolking. Het weer op de Croix de Fer kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Op de top van de Croix de Fer kan het tot 20 graden kouder zijn dan in het dal; hou hier rekening mee in je kledingkeuze.


Col de la Croix de Fer | Routekaart & hoogteprofiel

Vanuit het dorp Allemont fiets je over de N526 richting de top van de Col de la Croix de Fer.

Route Col de la Croix de Fer

Routekaart van de Col de la Croix de Fer met hoogteprofiel

Bekijk waar de steile stukken met hoge stijgingspercentages van de Col de la Croix de Fer zich precies bevinden:

Route 1.089.809 – powered by www.bikemap.net

Klimtijd Col de la Croix de Fer

Welke tijd wil je gaan fietsen op de Col de la Croix de Fer? Deze mensen gingen je voor! Let wel op dat hier professionele atleten tussen zitten. Je kunt op Strava wel je richttijd binnen je eigen leeftijdsklasse en gewichtsklasse opzoeken.