• Alpe d’Huez

  Heilige Fietsgrond

Alpe d’Huez

De Alpe d’Huez is een waar fietsers heiligdom. De klim is uniek en magisch door de rijke historie, de mooie route en de 21 haarspeldbochten, die elk een nummer en naam van een etappewinnaar op de Huez tijdens de Tour hebben.

Alpe d’Huez in de Tour de France

Wanneer de Tour de France voorbij komt, staat de berg vol met toeschouwers en loopt de klim langs een 14 km lange menigte. De Alpe d’Huez wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France. De eerste Tour de France etappe met finish bergop eindigde in 1952 op de Alpe d’Huez en werd gewonnen door Fausto Coppi. De Alpe d’Huez wordt -door Nederlanders- ook wel de Nederlandse Berg genoemd vanwege de  successen op de berg van Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Gert-Jan Theunisse tijdens de Tour de France. Bocht nummer 7 wordt de Nederlandse bocht genoemd en is de plek waar de Nederlandse supporters zich verzamelen.

 • Afstand

  13.2 km

 • Hoogte

  1860 m

 • Hoogtemeters

  1061 hm

 • Gemiddeld stijgingspercentage

  7,9 %

 • Maximale stijging

  14%

Alpe d’Huez in cijfers

Alpe d’Huez is een relatief korte maar lastige klim. De eerste paar kilometer zijn het steilst en daardoor meteen bepalend voor de rest van je klim: fiets je jezelf hier over de kop, heb je nog zware kilometers tot aan de top voor de boeg. De top van de Alpe d’Huez heeft een hoogte van 1860 meter. Vanaf het dorpje Bourg d’Oisans leg je 1061 hoogtemeters af. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9% met in het begin het steilste stuk van 11%. De klim bestaat uit 21 haarspeldbochten.

Start van de klim vanuit Bourg d’Oisans

Van Bourg d’Oisans volg je de weg naar Briançon en steek je de rivier Romanche over. Op de rotonde rechtdoor en volg de D211. Na een paar honderd meter passeer je – vlak na Camping la Cascade voor de bocht naar links – het officiele startpunt van de Alpe’Huez.

KM 1-4 | 10%
De eerste 5 bochten

Nadat je Bourg d’Oisans en de campings in het dal achter je hebt gelaten en de bocht naar links hebt genomen, krijg je gelijk het zwaarste gedeelte van de Alpe d’Huez voor de kiezen. De eerste 5 bochten zijn het steilste gedeelte van de klim met een stijgingspercentage rond de 10,5%.

Route van de Alpe d’Huez

De route van Bourg d’Oisans tot de top van de Alpe d’Huez

Hoogteprofiel Alpe d’Huez

Hoogteprofielmet stijgingspercentages van de Alpe d’Huez.

KM 4-8 | 8%
van église naar église

In bocht 6 passeer je de kerk van het dorpje La Garde. De volgende 6 kilometer tot de Eglise Saint-Ferreol – het kerkje vlak voor het dorp Huez – zijn steady 8%. Je kunt hier een lekker ritme pakken om de 8 tussenliggende haarspeldbochten af te werken.

Alpe d’HuZes

De Alpe d’Huez is sinds 2006 het podium voor de Alpe d’Huzes. Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Onder het motto “Opgeven is geen optie” wordt op één dag de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer aan toe beklommen. Bekijk meer informatie over het Alpe d’Huzes evenement

KM 8-13,8 | 9%
Tot de ’top’

Na de Eglise Saint-Ferreol rij je door het dorp Huez en begin je aan de laatste kilometers. Er zit hier nog wat venijn in de klim als de hoogtemeter uitslaat naar 11%.

Het einde van de klim ligt niet op de top van de berg, maar in een skidorp een paar honderd meter onder de bergkam. Helaas betreft het hier een typisch sfeerloos Frans skidorp, wat niet echt recht doet aan deze roemrijke klim. In het skidorp passeer je een aantal restaurants; hier is tevens het officiele eindpunt van de chrono.

Goed om te weten

Een aantal dingen zijn goed om te weten wanneer je de Alpe d’Huez op wil fietsen.

Het weer op de Alpe d’Huez

Voordat je de Alpe d’Huez op fietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij l’office du tourisme in Bourg-d’Oisans of bij de plaatselijke bevolking. Het weer op deAlpe d’Huez kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Op de top van deAlpe d’Huez kan het tot 10 graden kouder zijn dan in het dal; hou hier rekening mee in je kledingkeuze.

Klimtijd voor de Alpe d’Huez

In het stervelingenpeloton ben je een knappe klimmer als je binnen 1 uur boven weet te komen. Gewoon goed getraind moet binnen 1,5 uur te doen zijn.

Mooie routes & beklimmingen in de omgeving

In Bourg-d’Oisans ben je omringd door Alpenreuzen die klaar liggen om beklommen te worden: een ware snoepwinkel! Slecht 30 kilometer verderop ligt de Col de la Croix de Fer / Glandon. Dit is tevens de start van de cyclo La Marmotte, waar Alpe d’Huez de slotklim van is.

Richting het Oosten ligt de Col de Lautarette en in het verlengde daarvan de Galibier. En zo zijn er nog veel meer bekende & verborgen pareltjes: vraag meer info bij het Office du Tourisme.