alpe-d-huez-fietsbeklimmingen

 

Alpe d’Huez is een lastige klim in de Franse Alpen met een rijke historie. De top van de Alpe d’Huez heeft een hoogte van 1860 meter. Vanaf het dorpje Bourg d’ Oisans leg je 1061 hoogtemeters af. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9% met in het begin het steilste stuk van 11%. De klim bestaat uit 21 haarspeldbochten.

Alpe d’Huez in de Tour de France

De Alpe d’Huez wordt regelmatig opgenomen in de Tour de France. De eerste Tour de France etappe met finish bergop eindigde in 1952 op de Alpe d’Huez en werd gewonnen door Fausto Coppi. De Alpe d’Huez wordt (door Nederlanders) ook wel de Nederlandse Berg genoemd vanwege de  successen op de berg van Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Gert-Jan Theunisse tijdens de Tour de France. De beklimming van de Alpe d’Huez werd tot nu toe 26 x in de Tour opgenomen. In 2013 wordt de de Alp’Huez 2x beklommen. Bocht nummer 7 wordt de Nederlandse bocht genoemd en is de plek waar tijdens een Tour de Nederlandse supporters zich verzamelen.

Alpe d’HuZes

De Alpe d’Huez is sinds 2006 het podium voor de Alpe d’Huzes. Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Onder het motto “Opgeven is geen optie” wordt op één dag de legendarische Alpe d’Huez tot 6 keer aan toe beklommen. Bekijk meer informatie over het Alpe d’Huzes evenement


 De beklimming van de Alpe d’Huez | vanuit Bourg d’Oisans

Vanaf het dorpje Bourg d’Oisans leg je een afstand af van 13,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%  naar de top van de Alpe d’Huez op 1860 meter.

Afstand: 13.2 km
Hoogte: 1860m
Hoogtemeters: 1061hm
Gem. stijgingsperecentage: 7,9%

De klim van de Alpe d’Huez begint aan de noord-oostkant van Bourg d’Oisans aan de overkant van de rotonde. Vanaf de rotonde volg je de D211 naar de top van de Alpe d’Huez. De 21 bochten van de Alpe d’Huez zijn genummerd van 21 naar 1.

Tijdens de beklimming fiets je door twee dorpjes. La Garde na 6 bochten en na 16 bochten Huez. Na het behalen van Huez ben je er bijna en hoef je nog maar 5 bochten.

De eerste 5 bochten zijn het steilste gedeelte van de klim met een stijgingspercentage rond of boven de 11%. Daarna vlakt de berg iets af en worden gemiddelden van 8% gehaald. Het allerlaatste stuk (vanaf bocht 3) is weer iets steiler.


Het weer op Alpe d’Huez

Voordat je de Alpe d’Huez opfietst doe je er goed aan om de lokale weerverwachting te raadplegen. Bijvoorbeeld bij l’office du tourisme of de plaatselijke bevolking. Het weer op de top kan snel omslaan en dan kan het er flink spoken. Op de top van de Alpe d’Huez kan het kouder zijn dan in het dal; hou hier rekening mee in je kledingkeuze.

Fietsweer Alpe d’Huez
L’Alpe-d’Huez

Meer fietsweer in L’Alpe-d’Huez


 


Routeoverzicht & hoogteprofiel | Bourg d’Oisans – l’Alpe d’Huez

De klim van de Alpe d’Huez begint in Bourg d’Oisans aan de overkant van de rotonde. Vanaf de rotonde volg je de D211 naar de top van de berg.

Route klim Alpe d’Huez

Virtueel de Alpe d’Huez verkennen

Verken de route naar de top van de Alpe d’Huez virtueel door op de witte pijlen te klikken:


Grotere kaart weergeven

Routekaart van de Alpe d’Huez met hoogteprofiel

Bekijk waar de steile stukken met hoge stijgingspercentages van de Alpe d’Huez zich precies bevinden:

Route 943.571 – powered by www.bikemap.net

 

Klimtijd Alpe d’Huez

Welke tijd wil je gaan fietsen op de Alpe d’Huez? Deze mensen gingen je voor! Let wel op dat hier professionele atleten tussen zitten. Je kunt op Strava wel je richttijd binnen je eigen leeftijdsklasse en gewichtsklasse opzoeken.